Parcoursschieten

Parcoursschieten wordt wel gezien als de Formule 1 binnen de schietsport en SVJC heeft enthousiaste leden die zich hierin bekwamen.

Precisie, kracht en snelheid. Deze drie elementen geven de essentie van het parcoursschieten weer:

  • Precisie: het nauwkeurig kunnen schieten
  • Kracht: het kunnen beheersen van een grootkaliberpistool of -revolver, minimaal kaliber .38, terwijl het hanteren van een volbloed vijfenveertiger zeker sterke handjes vereist
  • Snelheid: snelheid is op vele plaatsen in het parcoursschieten aanwezig - snel trekken, snel laden, snel schieten, snel positiewisselen.....ga zo maar door

Er zijn klassen voor zowel standaardwapens als super opgevoerde raceguns voor zien van aimpoint richtmiddelen, speciale lopen, compensators, speciale magazijnen - te veel om allemaal op te noemen.

Wedstrijden zijn opgebouwd uit meerdere, onderling volkomen onafhankelijke stages die elk weer een mix vormen van verschillende facetten van het parcoursschieten zoals lange afstand precisie, korte afstand precisie, korte afstand snelvuur, precisie op zeer kleine doelen, meerdere schijven op verschillende afstanden en hoogten, positiewisselingen, hindernissen.........enz.

Als doelen worden standaard IPSC schijven gebruikt, vast opgesteld, klappend of lopend en eventueel voorzien van een no-shoot zone, maar ook stalen platen die al dan niet omvallen kunnen gebruikt worden.

Voordat aan parcourswedstrijden deelgenomen kan worden moet eerst met goed gevolg aan een veiligheidscursus bij de NPSA (Nederlandse Parcours Schutters Associatie) worden deelgenomen. Binnen onze vereniging nemen enkele mensen zeer actief deel aan (inter)nationale IPSC wedstrijden, vraag ze eens naar deze interessante en uitdagende tak van schietsport !