Het Automatiseren van de Dillon 1050 Deel 2 van 2

by Leduc
in Blog
on

Lees hier verder over het tweede deel van mijn pogingen om volledig automatisch productie te kunnen draaien!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Full Monty

Rond kerst 2018 kwam er een buitenkansje voorbij: een tweedehands Mark7 van ongeveer een jaar oud. Het kwam me niet uit maar de prijs was onderhandelbaar dus uiteindelijk ben ik er dan toch maar voor gegaan. Alvorens de pers om te bouwen heb ik eerst handmatig 1500 patronen als voorraad aangelegd mocht het tegen gaan zitten, dit bleek een goede keuze….

 

Het opzetten van de pers gaat overigens vrij eenvoudig en Mark7 heeft ook een goede instructiefilm online staan die je stap voor stap kan volgen. Na een en ander te hebben opgebouwd konden we voorzichtig gaan draaien. De enige verplichte wijziging aan de pers zelf, naast het demonteren van de hendel, is de ratel die standaard wordt meegeleverd. Dit is bedoeld om hele slagen af te dwingen en dat is geen gek idee. Meeste gebruikers halen deze er af maar zelf vond ik het wel makkelijk in gebruik.

 

Aangezien de Mark7 met kleine stapjes omhoog en omlaag kan / moet werken (Jogs) moet de ratel verplicht het veld ruimen. Overigens had ik tot dan toe verder niets aan de per veranderd / toegevoegd. Alle onderdelen waren standaard en ik gebruikte Dillon dies zoals geleverd.

 

Eerste uitdagingen

Bij het draaien kwam al snel aan het licht dat de tablet veelvuldig contact verloor met de machine wat er in resulteert dat je opnieuw moet kalibreren. Alle aanwezige hulzen op de stations moeten dan verwijderd worden en na eerste kalibratieslag weer worden terug geplaatst. Iedereen snapt dat dit de snelheid niet ten goed komt en ik liep dus behoorlijk te balen.

 

Na wat onderzoek kwam ik er achter wat het probleem was: De motor van de hulzenaanvoer zorgde voor de storingen wanneer deze aansloeg en dit fenomeen staat bekend als Electro Magnetic Interference, ook wel EMI in het kort. Op internet is er weinig over te vinden maar in het instructie filmpje van Mark7 zag ik wel een dergelijke filter voor de Mr Bulletfeeder.

 

Uiteindelijk een mailtje gestuurd naar Mark7 over dit probleem. Ik kreeg een EMI filter voor zowel de Mr Bulletfeeder als de hulzenaanvoer opgestuurd. Er bestaan overigens verschillende EMI filters voor de verschillende type casefeeders dus hou hier rekening mee. Ik kreeg zelf een nieuwe microswitch met een ingebouwde EMI filter opgestuurd. Het aanbrengen vergt wat tijd maar na een half uur heb je em wel ingebouwd. De veer is overigens een stuk sterker dan het origineel en ik heb de weerstand richting aanvoerbuis aangepast door de buis iets uit het lood te zetten.

 

Na beide filters te hebben aangebracht traden er veel minder storingen op maar sporadisch heb ik nog steeds een issue met de tablet die uitvalt. Er wordt ook gesuggereerd om de stroom toevoer te scheiden voor de casefeeder en de bullet feeder. Wat ook kan is het isoleren van de snoeren met speciale tape. Ik heb dat allebei gedaan maar nog steeds wil het wel eens mis gaan. Al met al is het te doen maar ik hoop wel dat ze bij Mark7 een wat betere filter / setup bedenken voor toekomstige modellen.

Bullet Topple.

 

Na het EMI probleem te hebben opgelost kwam ik voor een volgend probleem te staan en dat is de ‘Bullet Topple’, en kantelen van de punt nadat deze op de huls is gezet door de bullet feeder. Dit probleem is in mijn ogen waarschijnlijk wat groter wanneer je 9mm para herlaad gezien de veelvoud van verschillende merken hulzen die ik van de grond raap. De hulzen zijn lang niet altijd uniform en dat zorgt met name voor verschillende (on)dieptes bij het zetten van de kop.

 

Het Bullet Topple probleem heeft meerdere oplossingsrichtingen welke ik apart zal behandelen. 

 

1 Shellplate index snelheid

De Mark7 heeft verschillende settings m.b.t. de indexeersnelheid van de shell plate. Ik heb hier veelvuldig mee geëxperimenteerd en op dit moment heb ik de pers op een ‘dwell setting’ staan van 6. Dit zorgt ervoor dat de rotatieslag getemperd wordt waardoor de kans op bullet topple verminderd.

 

2 Shell plate frictie

Een andere aanpassing die ik heb gedaan is het vervangen van de index ball en index ball spring. De nieuwe veer is iets minder sterk en de originele stalen bal die de shell plate op zijn plek houdt is vervangen voor een lichter kunststof (Kydex) exemplaar. Dit zorgt, hoewel heel subtiel, voor minder frictie wanneer de shell plate zijn slag maakt. Om de slag zo rustig mogelijk te maken hen ik onder de shell plate ook een ball bearing kit aangebracht. Deze items zijn op Ebay te koop via Reloading Innovations en hier vind je een youtube filmpje voor de installatie van deze zogenaamde spill control kit.

   

3 Bulletdrop

Wat ook werd gesuggereerd op Brian Enos forum is dat de kracht waarmee de kogelpunten uit de bullet feeder vallen wellicht verhoogd moet worden. De bullet feeder heeft standaard een messing gewicht welke naar iedere slag de zogenaamde bulletdropper weer terugzet voor de volgende slag. In afzonderlijke gevallen willen punten nog wel eens blijven steken (huls is dan meestal net niet genoeg getrompeteerd) of de hulswand is een fractie dikker dan gemiddeld. Dit zorgt ervoor dat de kop los op de huls komt te staan en deze bij het volgende station omkiepert.

 

De oplossing hiervoor is om de  bullet dropper onder veerspanning te zetten. Dit elimineert volledig dat punten blijven hangen en er zit net een fractie meer kracht bij het zetten van de punt. De firma Armanov levert sinds 2019 een bullet feeder upgrade voor de 1050 en ik moet zeggen dat dit de investering van 40 euro wel waard is.

 

Na deze aanpassingen was het probleem een stuk minder geworden maar niet helemaal weg. Na ongeveer 20 verschillende merken hulzen te hebben getest heb ik (toch) de trompeteer diepte 0,5 mm dieper gezet. Dit gaat wel ten koste van de levensduur van de hulzen maar met deze aanpassing is het probleem een stuk minder groot zolang de snelheid maar op 900 patronen per minuut blijft (laagste stand).

 

4 Shell Stabilizer

 

Via de webshop van Erik Graufel kwam ik een shell stabilizer voor de 1050 tegen welke gefabriceerd wordt door firma Arredondo, vooral bekend van de magazijn upgrades zoals followers en base pads.

De standaard setup van de 1050 laat vrij veel ruimte tussen de shell plate en de behuizing waardoor de hulzen best veel trillen bij het indexeren.

Dit was wellicht de goedkoopste upgrade maar met deze aanpassing, in combinatie met alle bovenstaande upgrades, is het bullet topple probleem vrijwel geheel verdwenen!

 

Verschillende Kogelpunten?

 

Waar ik nog niet aan toe ben gekomen is om met een ander soort kogelpunt te gaan werken. Ik gebruikt nu bijna exclusief 124 grains volmantelpunten van Alsa Pro en die zijn super glad.

Ik denk dat wanneer er met bijvoorbeeld Ares koppen wordt gewerkt dit de bullet topple wellicht verminderd omdat de buitenkant van de kop gecoat is en dit meer frictie geeft.

Ik heb een batch van 7500 147 grains punten besteld en zodra die binnen zijn ga ik dit eens uittesten, zal daar nog een update over geven.

 

 

Sensoren

 

De Mark7 kan met een veelvoud aan sensoren uitgerust worden en in mijn ogen zijn 2 ervan een must have voor een betrouwbaar en bovenal veilig geautomatiseerd proces. Overigens zijn alle sensoren optioneel en deze moeten dus los aangeschaft worden wat de al dure hobby nog duurder maakt…

 

1 Low Primer Sensor

Mark7 levert een aparte sensor die de machine stopt wanneer primer tube bijna leeg raakt. Je kan natuurlijk op de standaard sensor vertrouwen maar ik wil hier geen risico nemen en heb deze gemonteerd als extra veiligheid.

De sensor wordt met 2 kleine schroefjes vast gemaakt aan de standaard batterij behuizing van de primer tube. Je zal de uitstekende metalen beugel waarschijnlijk wel moeten aanpassen zodat de sensor goed activeert.

Is wat gehannes maar uiteindelijk is dit goed werkend te krijgen en heb tot nu toe weinig problemen ondervonden.

2 Optical primer decap sensor

Wat ik met handmatige bediening vrij vaak tegen kwam is het niet goed uitstoten van de primer bij sommige (nieuwe) hulzen. Dit merkte je dan wanneer bij het tweede station de primer pocket swage niet helemaal naar boven kon. In een geautomatiseerd proces heb je dat gevoel niet en dat brengt dus het risico’s mee dat er een nieuwe primer gezet kan worden terwijl de oude primer er nog in zit….

 

Dit kan hele vervelende gevolgen hebben en van alle sensoren die je zou kunnen aanschaffen is deze in mijn ogen de belangrijkste. Je kan ook voor een swage sensor gaan op het tweede station alleen deze is een stuk duurder en wat lastiger te installeren. Het voordeel van deze decap sensor is dat deze makkelijk is te installeren en je gelijk verlost bent van het handmatig legen van oude slaghoedjes aangezien er een tube bijgeleverd wordt die de primers gelijk afvoert.

 

De sensoren kunnen overigens via de tablet gedeactiveerd worden mocht je zonder sensoren willen draaien


 

Overige aanpassingen

Aan de pers is verder weinig aangepast maar een optie wil ik jullie niet onthouden. Op het derde station worden de primers gezet via een zogenaamde primer slide bar.

Deze wordt afgedekt door een nylon plaatje welke de huls op zijn plek houdt. Wanneer er een storing optreed op dit station is dat verrekte moeilijk vast te stellen en ik heb daarom een doorzichtig exemplaar besteld van 7 dollar om zo meer zicht te krijgen op wat daar gebeurd.

7 dollar is veel voor zo’n plaatje maar ik zou dit zeker aanschaffen, leverancier is sprservices.

Optioneel is een grotere draaiknop voor de Dillon Kruitmolen.

Armanov heeft een forse Powder Thrower Knob met een robuuste bevestiging.

Het geklungel met een sleutel op een toch al volle toolhead is irritant en met de knop kan je veel makkelijker en gericht de kruit dosering afstellen.

Kost wel 34 euro maar op het grote geheel is het slechts een kleine investering.  

 

Overige tips

 

Ondertussen zijn we in december 2019 bijna 20000 patronen verder waarvan de helft met de Mark 7 autodrive is geladen. Aan de hand van deze herlaadsessies wil ik jullie nog wat extra tips meegeven.

 

 1. Zorg voor een goede voorraad uitstoot pennen voor de sizing die.
  • Omgekeerde hulzen gaan meestal wel de shell plate in en de kracht van de Mark 7 drukt in vele gevallen de uitstoot pen van de sizing die krom.
  • Handmatig zal je dit niet zo snel overkomen maar in een geautomatiseerd proces is de kans op een kromme uitstoot pen heel groot dus zorg voor reserves!
 2. Maak voor een herlaad sessie altijd de hulzen aanvoer slide bar schoon want deze geeft na 1000 a 1500 patronen aanvoer storingen i.v.m. vervuiling van achtergebleven granulaat.
 3. Canned Air of een kleine compressor is een must om shell plate schoon te houden tijdens laadproces en om de slaghoedjes afvoerbuis schoon te blazen.
 4. Boor het gat in de casefeeder iets uit zodat achtergebleven granulaat en vuil makkelijker uit de casefeeder komt.
 5. De veer in het aanvoermechanisme van de casefeeder is vrij zwak.
  • Na 15000 patronen begon de hulzenaanvoer steeds vaker te klemmen wat zorgt voor oponthoud aangezien de primer sensor iedere keer afgaat.
  • Na wat speurwerk op Brian Enos forum werd aangeraden om de veer te vervangen voor een krachtiger exemplaar.
  • Ik heb hiervoor een Tanfoglio sluitveer van 11lbs doormidden geknipt en deze na wat paswerk geplaatst.
  • Dit werkt erg goed en ik raad aan de bestaande Dillon veer na 10000 patronen te vervangen met een sterker exemplaar.
 6. Zorg voor een voorraad eindkapjes voor de primer tubes (blauw voor small pistol, rood voor large pistol)
  • Ook deze slijten en bij een verkeerde aanvoer buigen de lippen vaak en moet je deze vervangen.
 7. Zorg voor een goede cover voor de kruitmolen zodat je kruit kan laten zitten. 
  • Ik gebruik zelf een Pringles koker want deze past perfect om een Dillon Kruitmolen en sluit goed af.

 

Conclusie

 

Zoals je kunt lezen was er veel trial & error voor nodig om tot een goedlopende automatische herlaadpers te komen. Ik denk zelf dat 9mm patronen herladen met ‘range brass’ voor velen onder ons een extra uitdaging zal blijken in een geautomatiseerd scenario. In de YouTube filmpjes wordt vaak 9mm gebruikt alleen zijn het vaak nieuwe of van te voren geprepareerde hulzen!  Hiermee kan je wellicht veel grotere snelheden halen en is er minder kans op gekantelde punten. Ook merk ik dat er vrij weinig met volmantels geladen worden en dat het vaak ‘cast bullets’ zijn, dus loden punten met een coating zoals Ares. Ik denk dat deze met hoge snelheden wellicht betere werken aangezien er meer frictie bestaat tussen de hulswand en de kogelpunt.

Afgezien van de aanloop problemen moet ik zeggen dat de consistentie van de patronen zeer goed is. Ook het risico van een slag overslaan is met een Mark7 een stuk kleiner aangezien de machine je ‘in het gareel houdt’ en onthoudt wat de laatste slag was. Ook is het aanvoeren van omgekeerde kogelpunten uit de bullet feeder geheel verdwenen. Met het handmatig laden schudde de machine ietsjes meer en dat zorgde nog wel eens voor omgekeerde punten, met het gewicht van de autodrive wordt het geheel veel zwaarder en schud de machine niet of nauwelijks.

Als de machine eenmaal goed loopt, ook als is dat op de laagste stand, heb je je handen vrij om bijvoorbeeld te case gaugen, patronen alvast in dozen te doen, primers vullen etc. en heb je het einddoel bereikt namelijk tijdswinst! Nog afgezien van de tijdsbesparing moet je er ook de lol en uitdaging inzien om zoiets aan de praat te krijgen en te houden.

Al met al vind ik de Mark 7 wel een mooie vinding en de combinatie van beide machines is wel iets bijzonders.

Er zijn in Nederland maar weinig huishoudens waar een industrieel product (zoals munitie) wordt gefabriceerd en met deze setup wordt het echt semi-professioneel!

 

Iets voor jou?

 

Voor de investering van een 1050 + bulletfeeder + Mark7 + sensoren ga je al snel richting 6000 euro nieuwprijs. Als je dat al kan en wil investeren dan zou dat met het oogmerk moeten zijn van grote producties draaien voor een bepaald kaliber. Als je meerdere kalibers wilt herladen kan je voor hetzelfde geld 3 X een 650/750’s neerzetten met alle opties incl bullet feeder en dat zou ik dan ook zeker doen.

Naast het budget hangt het er dus zeer vanaf welk doel je precies voor ogen hebt.  Wat de keuze ook zal zijn, hopelijk zijn degene die automatisering overwegen wat geholpen met dit relaas :-)

 

Happy shooting and above all, stay safe!

Leduc

Leave your comments

0
terms and conditions.

Comments